Trädgård

Att placera ett staket: hejdå grannar – hej kul!

Oavsett hur trevliga dina grannar är vill du naturligtvis ha tillräckligt med avskildhet i din egen trädgård för att kunna koppla av ostört. Dina grannar känner förmodligen likadant. Ett bra staket är därför ingen onödig lyx!

Ett staket är idealiskt för att hålla oönskade besökare ute (och nyfikna barn och husdjur i) dörren. Dessutom är ett staket ett perfekt sätt att ge din trädgård mer atmosfär. Staket finns i olika typer av material, inte bara trä, utan även plast eller naturmaterial. Du kan även dekorera ett staket med till exempel skåp, växter eller en trädgårdsduk. Och när du väl behöver sällskap bjuder du bara in dina grannar på en drink eller grillning i ditt inhägnade paradis.

Ämnen som tas upp i den här bloggen är:

Ett staket som DU vill ha det
Placera enkelt staketstolpar med en bensinskruv
Förstärkning av staketstolpar med betong – ta på stormen

Ett staket som DU vill ha det
Ett vackert staket är grunden för en mysig och attraktiv trädgård. Valet av staket är enormt. Väljer du ett staket av bambu, kokos, lövträ eller mesh? Tar du skärmar på 140 cm höga eller går du för ultimat integritet med kopior på 200 cm höga? Ta en ordentlig titt på vad mer som finns – det perfekta staketet kan hittas för varje boendestil och varje budget!

När staketet är på plats kan du givetvis lämna det som det är, men det är ännu roligare att personifiera skiljeväggen – på din sida – efter din egen smak. Ge staketet en färg för en exotisk känsla eller klä upp det snyggt med en glad trädgårdsduk, växter eller blomlådor i samma stil.

Placera enkelt staketstolpar med en bensinskruv
Kostnaderna för att få ett staket installerat kan vara ganska höga; som tur är kan du också enkelt göra det själv. Självklart vill du att du ska kunna njuta av ditt staket så länge som möjligt, så det är viktigt att sätta staketstolparna (gärna lövträ) ordentligt i marken. Det gör du snabbt och enkelt med en jordborr med bensinmotor, till exempel Gardentec jordborr 52 cc. Borrar i olika storlekar för denna skruv finns hos Goets. Se till att diametern på borren du använder är något större än staketstolpen du vill installera. Detta gör det enkelt att få inlägget exakt rakt. Eventuellt kan du förbehandla stolparna mot fukt för en längre livslängd.

 

Färdkarta
Gräv först ett hål cirka 20 gånger 20 centimeter brett och 30 centimeter djupt. I mitten av detta hål borrar du ett djupare hål med skruven. För ett stadigt staket kan du anta att cirka ⅓ av stolpen ska vara under marken. Är skruven inte tillräckligt lång? Du kan använda en eller två förlängningar för att förlänga borren med upp till 1 meter. Borra ut hålen i etapper så att skruven inte fastnar i marken.

Dricks! Dra i förväg ett streck på varje staketstolpe som anger hur långt stolpen ska gå ner i marken. Detta säkerställer att alla stolpar har samma höjd. Är det oväntat inte fallet eller går det inte att få in stängselstolpen längre ner i marken? Sträck ett vinkelrätt rep längs toppen av alla staketstolpar och såga av stolpar som är för långa upptill.

 

Förstärkning av staketstolpar med betong – ta på stormen
Förstärk stolparna genom att fylla hålet med snabbbetong. Någon måste komma från bra hus för att slå ner ditt staket! Använd vattenpass för att se till att staketstolparna är lodade – när den snabba betongen har torkat är det redan för sent. För det mest hållbara resultatet, se till att betongen sticker ut över marknivån och stiger mot stolpen. På så sätt rinner alltid (regn)vatten från stolpen. Täta utrymmet mellan betongen och stolpen med ett tätningsmedel som fäster vid stängslets material.

Nu är det bara att placera trädgårdsskärmarna och skärmstöden. För en optimal livslängd, placera skärmarna minst 5 cm från marken. Gjort! Dags att njuta av din integritet och så klart mysigheten som ditt nya staket medför. Låt inte skruven samla damm i skjulet, utan använd den för att göra det mycket lättare att plantera unga träd, buskar och växter.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *